כידוע, לכל דף באינטרנט יש כתובת ייחודית משלו. לדוגמה: http://www.mysite.com/homepage.html.
בדרך כלל, כאשר אנחנו מנווטים בתוך אתר אינטרנט או מקלידים את הכתובת שלו בדפדפן, נועבר לכתובת הרגילה של העמוד הידועה גם כ- URL. לעומת זאת, במקרים רבים בהם אנחנו לוחצים על קישורים חיצוניים שמובילים לאתר דרך דואר אלקטרוני או קמפיין פרסומי מסוים, יתווסף לכתובת העמוד מידע נוסף שמכיל נתונים כמו המקור שממנו בוצעה הלחיצה.
המידע הזה מועבר באמצעות פרמטרים. לדוגמה source=google (Source הוא שם הפרמטר ו-Google הוא הערך). על מנת לציין את הפרמטר הראשון, מוסיפים לכתובת סימן שאלה, וכל פרמטר נוסף משורשר באמצעות סימן &.
כך למשל, אם הגעתי לעמוד הבית דרך גוגל, ייתכן שהקישור שעליו לחצתי יהיה למעשה
homepage.html?source-google&keyword="my-home-page"
בצורה זו, הקישור מציין שהגעתי דרך גוגל ומילת המפתח אותה חיפשתי היא "my home page". (פרמטרים וכתובות אינטרנט אינם יכולים לכלול רווחים).
בפועל רוב הפרמטרים הם פחות ברורים וקשה לקרוא אותם בשפה טבעית.
פרמטרים ב- Google Analytics
כאשר מדובר ב- Google Analytics, יש מספר פרמטרים קבועים שבהם המערכת משתמשת על מנת לדלות מידע מפורט יותר על מי שביקר באתר מקמפיינים שונים ברשת. הפרמטרים האלו ידועים בתוך UTM Tags.
במידה ובה הקישור לא מעביר את הפרמטרים האלו, המערכת עשויה "לזרוק" את אותם מבקרים לקטגוריות כלליות וכך בעצם לעוות את המידע שנשלח. לדוגמה, אם הסימון של הקישור שמקורו בקמפיין ממומן מסוג PPC לא יופיע, המבקר יופיע כמי שהגיע דרך מקור מפנה כללי (Referral), אבל לא נוכל לדעת שהוא הגיע ספציפית מקמפיין ממומן.
למרבה המזל, במקרים רבים המערכת בה אנחנו משתמשים על מנת להביא מבקרים לאתר שלנו כמו Google AdWords משתמשת ב- UTM Tags באופן אוטומטי ולכן התהליך עצמו שקוף מבחינתנו. לעומת זאת, במקרים אחרים, ובמיוחד במערכות שאינן קשורות לגוגל כמו דיוור בדואר אלקטרוני, הדברים אינם תמיד כה פשוטים.
חמשת ה – UTM Tags
ישנם בסך הכול חמישה תגים. שלושה מהם הם חובה ושניים הם אופציונליים:
UTM Source (נדרש) – המקור ממנו הגיע המשתמש. לדוגמה, בלוג, מנוע חיפוש, ניוזלטר, התראה בתוך הדפדפן או חלון התראות במובייל וכך הלאה.
UTM Medium (נדרש) – המדיום ממנו הגיע הגולש – באנר, הודעת דואר אלקטרוני, מודעת ממומנת וכך הלאה.
Campaign Term (אופציונאלי) – המונח אותו חיפש הגולש בקמפיין ממומן במערכת שאינה AdWords
Campaign Content (אופציונאלי) – נועד להבדיל בין מספר קישורים באותו התוכן. לדוגמה, אם יש לנו דף נחיתה שבו יש שני קישורים לאתר שלנו ממקומות שונים בדף, נסמן כל אחד מהם עם ערך אחר.
Campaign Name (חובה) – שם הקמפיין. בעזרת ציון הפרמטר הזה, אנחנו למעשה מפרידים בין קמפיין אחד לשני המובילים לאותו האתר או דף הנחיתה.
בניית כתובת עם הפרמטרים המתאימים
הדרך הארוכה ליצור כתובות עם UTM Tags היא פשוט לכתוב אותם לבד, אך הדבר מסורבל ויש לזכור את כל הערכים הקבועים לפרמטרים כמו Source. הדרך היותר פשוטה היא להשתמש בכלים של גוגל (אחד לאתרי אינטרנט, אחד לאפליקציות אנדרואיד ואחד לאפליקציות במכשירי אפל)..
באמצעות הכלי, אפשר לבנות כתובות באופן אוטומטי ולקבוע אותן ככתובות היעד בקמפיינים השונים.
טיפים ליצירת תגים חכמה:
עקביות – השתדלו להישאר עקביים. לדוגמה, אם התחלתם קמפיין חדש באותו מדיום של הקמפיין הקודם, תנו לו את אותו שם עם זיהוי ייחודי (לדוגמה, יום בשבוע או תאריך התחלה).
AdWords – כזכור, אדוורדס שולחת אוטומטית את הפרמטרים הנדרשים, אך קודם כל יש לחבר בין חשבון ה- Analytics לחשבון AdWords על מנת שיהיה ניתן לזהות את הקמפיין באופן בלעדי.
אל תשתמשו ב- UTM Parameters בתוך האתר – שימוש בתגים בתוך האתר שלכם היא אינה שימושית מכיוון שמדובר בתנועה אורגנית ו – Google Analytics מזהה לבד את מסלול הגלישה של הגולש בתוך האתר ומציגה אותו בתרשים הזרימה. יתרה מזאת, שימוש בתג למעשה שובר את ההמשכיות, ולכן עשויות להתקבל כניסות כפולות.
קצרו את הכתובת – כאשר אתם משתמשים ב-Builder, תופיע תיבה נוספת ברגע שאתם מסיימים להכניס את הפרמטרים אל תוך השדות. כאן אתם יכולים לקצר את הכתובת לכתובת קצרה שתפנה אל הכתובת הארוכה, בשביל שתוכלו לשתף אותה דרך ציוצים, סטטוסים בפייסבוק וכו'.